Skal erobre tennisverden med kunstig intelligens

20.11.2019

Alt handler om det perfekte slaget for gründer Trond Kittelsen (45). Nå skal han og SevenSix erobre verdens 400 millioner spillere med en app som sammenligner dine slag med verdens aller beste.

- Ja, jeg er tennisnerd. Og tech-nerd. Det er en super kombinasjon når du skal utvikle en revolusjonerende tennis-app, sier Stavanger-mannen og ler.

Vi snakker om 100 millioner spillere som er organisert i en klubb. Hvis du regner med alle som spiller tennis en gang eller mer i måneden, kommer vi til smått utrolige 400 millioner spillere.

Det er markedet til Trond Kittelsen og gründerselskapet SevenSix, som ble etablert i mars 2017. Nå, en haug med lange dager og åtte millioner kroner i utvikling senere, smashes appen ut i verden.

Ja, jeg er tennisnerd. Og tech-nerd. Det er en super kombinasjon når du skal utvikle en revolusjonerende tennis-app

Du får treneren i lommen

- SevenSix utvikler spillet ditt på en morsom, smart og billig måte. Du filmer slagene dine. Slaget blir sammenlignet med verdens beste forehand eller backhand. Algoritmene i appen tar hensyn til kroppens biomteri, bevegelsesmønster, hvordan kraften din går fra beina, via skuldre og håndledd – og ut i racketen, forklarer Kittelsen og viser fram appen som gir deg score på slagene – og tips til hvordan du kan forbedre teknikken din.

Det finnes software, kamerateknologi og sensorer på kropp og racket som kan gi deg denne dataen i dag. Men; det koster tennisskjorta og vel så det.

SevenSix bruker smarttelefonens kamera* til å fange opp bevegelsene dine, racketen, balltreffet. Dataene fra slaget treffer algoritmene i appen, som sammenligner ditt slag med det ypperste kloden har av tennisslag.

Returen du får, er score på slaget – og tips til forbedring.

Mann med tennisracket i hånden og en ball i luften ser inn i kamera
MAGI: ..eller riktigere sagt jakten på det perfekte slaget ved hjelp av mobiltelefonen din – og kunstig intelligens. Trond Kittelsen har jobbet med tennis-appen SevenSix i tre år. Nå er appen klar for verden – med god hjelp fra Solv sine eksperter på kunstig intelligens. (foto: Stephan Wetaas)

Kunstig intelligens

- SevenSix hjelper tennisspillere til å utvikle teknikken ved hjelp av mobiltelefonen. Softwaren ser ting det blotte øyet ikke klarer å fange opp. Dette har aldri blitt gjort før, sier Kittelsen, som får svært gode tilbakemeldinger på appen, både fra tennismiljøet, produsenter av racketer og utstyr – og fra tech-miljøer rundt forbi i verden.

- Jeg møtte Morten Nessler på Nordic Edge høsten 2019. Han sa at Solv bygger opp et solid miljø på kunstig intelligens. Vi sto litt i stampe med appen, trengte å få andre mennesker til å se på den. Timingen var perfekt, sier gründeren fra Tananger, som ble hektet på tennis etter å ha tilbrakt sommeren 1986 foran NRK sine sendinger med Stefan Edberg og Boris Becker fra det prikkfrie gresset i Wimbledon.

Vi sto litt i stampe med appen, trengte å få andre mennesker til å se på den. Timingen var perfekt.

Flinkere i matte enn tennis..

- Jonas, Martin og de andre involverte fra Solv, har gjort en fantastisk jobb for SevenSix. Magien oppsto da de fikk tak i kunnskapen til noen av verdens beste tennis-trenere – og klarte å lage algoritmer av det de lærte. Gjengen har tidligere jobbet med kunstig intelligens innen helse. Overføringsverdien er stor og vi er veldig imponert over jobben som er gjort. De var flinkere på matte enn i tennis, men nå er de jammen ikke så verst på tennis heller, sier Kittelsen og humrer.

Selv har han lang erfaring fra IT- og mobilbransjen. Han sluttet i rollen som regiondirektør i Telenor i 2017 for å utvikle appen som kan gjøre deg til en bedre tennisspiller basert på kunstig intelligens.

Nå er drømmen i ferd med å bli virkelighet. Takk for at vi har fått være med på reisen, SevenSix. Vi gleder oss til fortsettelsen!

*Du må ha en iPhone 6S eller nyere for å kunne bruke teknologien.

Magien oppsto da Jonas og Martin fikk tak i kunnskapen til noen av verdens beste tennis-trenere – og klarte å lage algoritmer av det de lærte