Når Pelagia vinner kampen, har arbeiderne hendene fulle. Hvis selskapet taper, må fabrikken stenge. Så brutalt er det når Frode Vatne og fiskerigiganten legger inn sine daglige bud på makrell, sild, kolmule og lodde.
- Ett bud. Du vinner eller taper. Kjøperen kan starte fabrikken. Taperen har ikke arbeid, fabrikken har ingen produksjon, arbeiderene kommer ikke på jobb, forklarer Frode Vatne, CIO hos fiskegiganten Pelagia.
Pelagia ble dannet etter en storfusjon mellom Norway Pelagic, Austevoll Seafood og Kvefi AS for drøyt seks år siden. Hovedkontoret ligger i Bergen. Totalt har Pelagia 28 fabrikker i Norge, UK, Irland, Danmark, Hellas og Ukraina. Rundt 1200 mennesker jobber i selskapet, som har store sesongvariasjoner etter hvor mye råvarer man har å jobbe med.
Vi tar vare på hele fisken. Ingenting skal gå til spille. Noe blir til mat, noe til dyremat og fiskefór, noe til kosttilskudd.
- Vi tar vare på hele fisken. Ingenting skal gå til spille. Noe blir til mat, noe til dyremat og fiskefór, noe til kosttilskudd, forklarer Vatne.
Nå vet du litt om Pelagia. Men hvor er koblingen til Solv? Følg med:
Pelagia gjorde ett av sine mange oppkjøp da en avdeling av et amerikansk selskap ble kjøpt. Pelagia fikk 14 dager på seg til å flytte over all IT. To uker, verken mer eller mindre.
- Vi kjørte IT-konsulentene inn samtidig som informasjon om oppkjøpet gikk ut. Epost, lagring, intranett, nettsider, tilganger – alt – skulle flyttes. Intranettet til det nye selskapet var bygget på Sharepoint. Da trengte vi Solv, som bygget en ny site for oss, forklarer Vatne, som har outsourcet all IT i Pelagia.
Jeg vil jobbe med folk som utvikler, utfordrer, som drar oss videre. Derfor bruker jeg konsulenter.
- Jeg vil jobbe med folk som utvikler, utfordrer, som drar oss videre. Jeg vil ikke ha teknologisk gjeld, men jobbe med folk som er oppdatert på det siste nye. Derfor bruker vi konsulenter, sier Vatne, med bakgrunn fra blant andre Aibel og GMC Maritime.
- Jeg forventer utrolig mye av konsulentene. Jeg sier ting som de er, og forventer at de gjør det samme. Dyktige konsulenter skal kunne si nei til meg. Vi trenger klare råd, fortsetter CIO-en, som kjenner hver minste detalj i prosessene til Pelagia.
- Det er min forventning til meg selv; at jeg skal kjenne forretningen vår, prosessene, hvem som gjør hva. Vi skal bruke IT-verktøy til å bli best, være best. Vi skal bruke IT der det kan brukes. Alt som kan automatiseres, skal automatiseres.
Tilbake til begynnelsen. Om kjøp og salg av fisk, som er starten og slutten til alt Pelagia gjør. Selskapet omsetter for rundt åtte milliarder kroner i året.
- Vi går budrunder på hele båter med fisk fire ganger til dagen. Da må du treffe planken på pris. En sjanse. Jo bedre data vi har, jo bedre beslutninger tar vi. Jo bedre beslutninger, jo bedre resultater. Her er det mange spennende muligheter for maskinlæring, sier Vatne, som får stor glede av å automatisere tungvinte prosesser.
Det er et kjempekick å gjøre jobben for våre medarbeidere enklere!
- Det er et kjempekick å gjøre jobben for våre medarbeidere enklere. Disse endringene; måten vi jobber på, samarbeider på, kulturen i organisasjonen, det er den kuleste delen av å jobbe med IT!
Sier Frode Vatne – og gønner på om viktigheten av å ha dyktige mennesker rundt seg som sparringspartnere, om utvikling i alle ledd, om at man selvfølgelig skal kunne jobbe på en Mac hvis man foretrekker det framfor PC – og mye, mye annet som klinger utmerket i øret på folk som er interessert i kombinasjonen folk og IT.
*Det er selvfølgelig ikke Frode Vatne som kjøper hele båter med kolmule, sild eller hva det nå måtte være. Det er det Pelagia som gjør. Men det skjønte du jo allerede.