Tom Cruise, Maverick og Captain America! Referansene tar fullstendig av når Ole Anders Andersen (37) har på seg pilotbrillene og skinnjakken og stiller seg foran sin Yak 52..
- Kona har i alle fall ingenting imot han Tom Cruise, sier Ole Anders Andersen og humrer når Maverick, Tom Cruise og Top Gun nærmest skytes ut på Stavanger Lufthavn, Sola – rett utenfor hangaren som Andersen og faren eier sammen med en annen flyentusiast fra Stavanger-regionen.
Kona har i alle fall ingenting imot han Tom Cruise ...
Inni lukter det svakt av olje og bensin. Flyvende godbiter står på rekke og rad. En av dem har far til Ole Anders bygget. Hver eneste bit av flykroppen er satt sammen. Skroget er i tre, overtrukket av duk, motor fra Rolls Royce. Over ti år tok det å bygge flyet før det endelig kunne lette.
- Interessen min henger nok sammen med far sin interesse, ja, sier Andersen, som til daglig er løsningsarkitekt og utviklingsleder i Solv AS.
Den dominerende flykroppen i hangaren er rød, hvit og blå. Flyet har noen deilige røde stjerner og gule tall sirlig plassert på vingene, ved vinduene og på halen.
- Det er en russisk Yak 52. Et lett propelldrevet treningsfly med ni sylindret stjernemotor utviklet i Sovjetunionen for den russiske utgaven av speideren, en paramilitær organisasjon – og for det russiske forsvaret. De beste i treningsprogrammene ble jagerpiloter i MIG-ene, andre ble kommersielle flygere, noen mekanikere og teknikere, forteller Ole Anders og snakker seg fort inn i en ørliten turbulens.
- Det er utrolig sprekt, flyr vanvittig bra, glimrende for flyakrobatikk. Og lyden, lyden er enorm!
Selv med motoren av, går det an å høre bruset fra Yak-en i hangaren ...
- Alt er overdimensjonert, omtrent som på en tanks. Russerne lekte ikke butikk. Bare se hvor stivt det er, sier løsningsarkitekten og forsøker å vri på vingen.
- Dette er en ulv i fåreklær!
Konkluderer vår egen Maverick, som begynte i Solv i september 2019 – og har siden vært utleid hovedsakelig til Lyse og Bate, to av våre største og viktigste kunder.
Ole Anders, med bakgrunn fra GE Money Bank, Corporater og Archer, starter den lille plenklipperen» som drar flyet ut av hangaren – og går en liten tur med hans og farens Yak på taxe-området.
Russerne lekte ikke butikk. Dette er en ulv i fåreklær!
- Noen trener for å stresse ned, andre leser en bok. Det mest avkoblende jeg kan gjøre, er å fly. Flyging er et kjempekick. Samtidig er det utrolig utfordrende mentalt. Du må alltid være på hugget, være mentalt foran flyet. Se for deg scenariene på hva som kan skje, hvilke prosedyrer du skal følge, hva du skal gjøre til enhver tid. Etterpå er du bare salig, sier Andersen, og presser seg ned i den ørlille cockpiten.
Flyging er et kjempekick. Samtidig er det utrolig utfordrende mentalt.
Det er nemlig en overdrivelse å si at du setter deg. Du tar nærmest flyet på deg, så trangt er det nedi bøtta.
- En drømmedag er fint vær, fly innover Ryfylke, stupe ned i Lysefjorden, fly i høyde med Preikestolen, over til Telemark, gjøre et stopp på Geiteryggen i Skien, fly kyststripa nedover Sørlandet før du nyter Jæren på vei hjem til Sola. Det er vakkert!
Ole Anders Andersen og faren kjøpte flyet i 2015. Det ble kjøpt av «en gentleman» fra England for 60.000 Euro. Omtrent som en bra bil, der altså. Men, kostnaden ligger i vedlikeholdet ...
- Vi snakker ikke om penger her!
Sier Andersen og ler.
- Flyging er et økonomisk tapsprosjekt. Det blir imidlertid ikke så steingalt for vår del, da både far og jeg har lang erfaring i å skru. Hvis du ikke kan gjøre mye selv, blir det kjempedyrt. For oss er det en fantastisk hobby!
Sier Ole Anders Andersen, starter «plenklipperen» igjen etter fotografering – og lirker sin Yak 52 på plass igjen i hangaren på sin oppmerkede plass.
Neste gang du treffer Ole Anders, er han garantert klar for en flyprat. Han nødlander heller ikke hvis du har lyst til å snakke om teknologi, IT-arkitektur og prosjektledelse.
Far og jeg har lang erfaring i å skru. Hvis du ikke kan gjøre mye selv, blir det kjempedyrt!
En av hans sterkeste sider, som både vi i Solv og kundene våre setter stor pris på, er hans evne til å sette seg inn i komplekse og strategiske utfordringer.
Som i luften, der du til enhver tid skal være oppdatert på en haug med parametere. Ellers går det fort nedover ...
*Det er selvfølgelig ingenting som heter Captain Russia. Captain America, derimot, er en kjendis. Kapteinen over alle kapteiner så dagens lys i 1941 i Captain America Comics, utgitt av Marvel Comics. Captain America har figurert i en rekke filmer, mest kjent i superhelt-filmene til Marvel Studios. The First Avenger hadde premiere 22. juli 2011. Siden har to andre filmer med samme superhelt blitt lansert; Captain America: The Winter Soldier i 2014 og Captain America: Civil War i 2016.