2019 har vært et heftig eventyr!

4.1.2021

Året har vært omtrent som en rakettoppskyting: Det har gått i en vanvittig hastighet - og du blir bittelitt usikker på hvor du egentlig er Velkommen til Justify AS!

Hvem skal ha hytta hvis du dør? Og hva skjer med eiendelene hvis samboerforholdet ryker?

Dag Josef Foss og kollegaene i Justify utvikler digitale løsninger for juridiske spørsmål du har tenkt på - og dem du muligens ikke har tenkt så mye på.

2019 har vært et heftig eventyr, omtrent som en rakettoppskyting sier Dag Josef Foss.

Han er advokat og gründer av justeknologiselskapet Justify. Han humrer lett med tanke på året som bare har noen dager igjen. Muligens også med tanke på bildet av rakettoppskytingen. Trolig mest fordi beskrivelsen er helt sann for selskapet han leder.

Kvinne som ser på en pc-skjerm og arbeider med design
TESTAMENT: Hvem skal arve hva? De fleste av oss lager ikke testament. Nå gjør Justify det enklere, bedre og billigere. Du kan prøve selv på sr-bank.no. (foto: Stephan Wetaas)

Fra to til ni ansatte

Året begynte med Foss og Sindre Mariero. I vinter gikk SpareBank 1 SR-Bank, en av landets største banker, inn på eiersiden gjennom sitt tech-selskap, Finstart Nordic AS . Nå er det ni ansatte i Justify, pluss en innleid konsulent fra Solv på fulltid.

-Det har vært vekst på alle områder. Vi er i live test med testamentet vårt. Resultatene så langt er veldig gode, og vi ser at det er stort behov i markedet for tjenestene vi utvikler, forklarer Foss, som sammen med gjengen holder hus i Innovation Dock ved bryggekanten i Stavanger Øst.

Ti prosent av oss skriver testament. Det koster 5000 og 15.000 kroner å sette opp et standardtestament, ifølge Foss. Justify skal gjøre det billigere og bedre. Standardisering skal redusere tolkningsmuligheter og usikkerhet.

Fokus fra justisministeren

sr-bank.no kan du klikke deg gjennom løsningen. Her kan du bestemme alt fra hvordan friarven etter deg skal fordeles, til hva du vil skal skje med innholdet ditt på sosiale medier etter din død.

Det er ikke gjort over natten å lage en ny, digital tjenestekategori

Ved hjelp av arvesimulator viser Justify hvordan arven fordeles, og hva du kan gjøre innenfor lovens rammer. Deretter kan kunden opprette et gyldig testament med samme juridiske trygghet som på et advokatkontor.

-Justifys hellige treenighet består av design som gjør jussen forståelig og engasjerende, teknologi som gjør jussen tilgjengelig og juridisk innovasjon som gjør jussen relevant for flere, forklarer Foss, som brøyter ny vei i en advokatbransje som ikke er vant med å tenke mobile first. For å si det på den måten.

Løsningen Foss begynte å utvikle i SR-Bank sin Gründerhub for halvannet år siden, er karakterisert som «kjempeinteressant» av justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Han har vært på besøk hos justeknologiselskapet på bryggekanten.

Mann sitter på et kontor og arbeider ved en pc
GRUNDER: Dag Josef Foss er advokaten som drømte om å digitalisere jussen. Han er kommet langt på vei, godt ledet av kongen og jus-englene på veggen. (foto: Stephan Wetaas)

Globalt marked

-Vi trives med å lage noe helt nytt, men det er ikke gjort over natten å lage en helt ny, digital tjenestekategori. Vi er det eneste selskapet i Norge som gjør dette, sier Foss.

Glenn Sæther er konserndirektør i SpareBank 1 SR-Bank og styreleder i Finstart Nordic. Han mener konseptet til Justify har et globalt marked.

– Jeg tror prisingen av selskapet vil gå veldig opp. Teknologien er overførbar til mange land. Dette er skalaøkonomi. Ti prosent skriver testament, mens kanskje 90 prosent burde gjort det. Her åpner man et nytt marked. Man går ikke i konkurranse med noen, og det er ikke motkrefter som hindrer veksten her, sier Sæther til Dagens Næringsliv, som flere ganger har omtalt selskapet.

Solv har passion for start-ups. Vi heier på Justify og gleder oss til fortsatt samarbeid i 2020!

«Jeg tror prisingen av Justify vil gå veldig opp. Teknologien er overførbar til mange land»
— Glenn Sæther, konserndirektør i SpareBank 1 SR-Bank