Eirik W. Henningsen og Stian Røisland gleder seg over at Spire har gjennomført en vellykket emisjon.
Spire gikk i vår ut med emisjon på 4,5 millioner kroner for å finansiere neste fase. Emisjonen ble lukket med en overtegning på nesten seks millioner kroner, altså over ti millioner kroner.

Prises til 28 millioner etter ni måneder

For ett år siden bestemte Stian Røisland (49) seg: Han måtte gjøre noe for å få fart på frivillighets-Norge og lokalt næringsliv som lå i korona-koma. I høst hoppet han av karrieren som direktør i Altibox for å bli tech-gründer.

 

- Vi er utrolig fornøyde og ydmyke over mottakelsen av vårt digitale fordelsprogram Spire. Organisasjonene står med åpne armer, det samme gjør næringslivet. Det er også utrolig kjekt at så mange investorer har tro på ideen, sier Stian Røisland.

Og det er ingen overdrivelse:

Solv Spire AS, eller Spire som det omtales til daglig, gikk ut med emisjon på 4,5 millioner kroner for å finansiere neste fase. Emisjonen ble lukket med en overtegning på nesten seks millioner kroner, altså over ti millioner kroner.

115.000 organisasjoner

- Korona utløste noe i meg. Det var full stopp i organisasjonslivet til ungene og meg, altså hele fritiden vår. Alle jeg snakket med innen lag og foreninger, var bekymret for framtiden. Jeg ønsker å hjelpe frivillige organisasjoner. Ressurspersonene som driver dem, er kronisk overforbrukt, mens organisasjonene er kronisk underfinansiert. Her har vi noe spennende på gang som kan hjelpe mange – og være kommersielt interessant, forklarer den tidligere kommersielle direktøren i Altibox.

Spire er et digitalt fordelsprogram. Kort fortalt velger du hvilken sak du ønsker å støtte, for eksempel en idrettsklubb eller en organisasjon. Når du handler hos butikker og selskaper som har inngått avtale med Spire, får du noe rabatt, din hjertesak får støtte – og butikken får et salg.

Utviklet av Solv

Løsningen er utviklet av det lokale IT-selskapet Solv, som er største aksjonær i Spire. Viking er første organisasjon ut – og pengene går til utvikling av nye mørkeblå talenter.

- Det var en utrolig stor dag da vi kunne overføre 64.000 kroner til Viking for Blåfan-medlemskapene som er kjøpt. 64.000 kroner i kassen – før løsningen er lansert. Det er kult!

Sier Eirik W. Henningsen, arbeidende styreleder i Spire – og tidligere daglig leder i Viking Fotball.

Denne uken er appen lansert for 4000 Viking-fans, som enten har kjøpt Blåfan eller sesongkort. Det gleder Erik Nevland, leder i Viking FK.

- Dette heier vi på! Blåfan har et stort potensial – og det er jo tøft at vi allerede har fått overført 64.000 kroner før appen er i bruk. Nå gleder vi oss over at Blåfan er live – og har stor tro på appen, både for oss som klubb, medlemmene våre – og for støttespillerne våre i næringslivet, sier Nevland. 

Neste steg

NMS (Norsk Misjonsselskap) er neste på løsningen. Deretter står Kreftomsorg Rogaland,  Forus og Gausel Idrettslag og Hjerte for Sandnes for tur.

Utviklingen har gått i høyt tempo. Sommeren 2020 begynte Stian og noen sentrale personer i Solv å tegne ut hvordan løsningen kan bli. Stian begynte for fullt 1. oktober.

Ni måneder senere prises tech-selskapet fra Stavanger til 28 millioner kroner. Ni måneder senere henter selskapet inn 4,5 millioner kroner fra investorer, i en emisjon som er overtegnet med langt over 130 prosent. Ni måneder senere lanseres fordelsprogrammet Blåfan til 4000 Viking-fans.

Fakta

  • Arbeidsinnsatsen i de frivillige organisasjonene i Norge tilsvarer 142 000 årsverk (SSBs satellittregnskap for frivillig sektor 2019).
  • 63 prosent av befolkningen (over 15 år) har gjort frivillig arbeid i løpet av det siste året (Frivillighetsbarometeret 2019).
  • 77 prosent av befolkningen er medlem i minst en organisasjon, og 47 prosent av befolkningen er medlem i minst to organisasjoner. (SSBs Levekårsundersøkelse 2017).
  • Frivillig arbeid bidro med en verdiskapning tilsvarende 75,7 milliarder kroner i 2017 (SSBs satellittregnskap for frivillig sektor 2019).
  • Inntektskildene til ideelle og frivillige organisasjoner er 27,3 prosent statlige midler, 16,1 prosent kommunale og fylkeskommunale midler, 43,5 prosent fra husholdninger og 13,2 prosent andre finansieringskilder (SSBs satellittregnskap for frivillig sektor 2019).

Tekst: Frode Sandal
Foto: Stephan Wetaas