Pilotene har sikkerheten på låret

28.9.2018

Med en iPad mini festet på låret, har Nils-Rune Kolnes og resten av pilotene i CHC Helikopter Service informasjonen de trenger for å lande trygt på et «lite frimerke» i Nordsjøen.

- Sikkerhet er det aller viktigste for oss. Den firer vi aldri på. Denne løsningen øker sikkerheten, den er effektiv og gir økonomiske besparelser. Applikasjonen er enkel å oppdatere for personell på bakken, og enkel å bruke for pilotene i helikopteret, forklarer Per-Ståle Vattøy, IT-sjef i CHC Helikopter Service.

Løsningen øker sikkerheten, den er effektiv og gir økonomiske besparelser.

Den norske delen av selskapet har base på Sola og flyr i Nordsjøen på oppdrag for oljeindustrien. På iPaden ligger all informasjon flygerne trenger, både før, under og etter flyvning.

Bilde som viser cockpiten i et helikopter

Her er informasjon om vekt, antall passasjerer, hvordan vekten skal fordeles i maskinen, informasjon om vær, vind, flyrute og landingsplassen ute på plattformene.

- Det er et utrolig nyttig verktøy for oss, her er alt vi trenger for flyvningene. Tidligere gikk vi rundt med en koffert på sikkert 20 kilo med kart, rutiner og prosesser, sier Nils-Rune Kolnes, sjefpilot sør i CHC Helikopter Service, mens han viser hvordan løsningen fungerer på iPaden, som med et enkelt grep festes på låret.

Tidligere gikk vi rundt med en koffert på sikkert 20 kilo med kart, rutiner og prosesser. Nå har vi alt på en app.

- Før kunne det ta flere uker å oppdatere opplysningene pilotene trenger for de forskjellige riggene. Nå skjer det automatisk. Løsningen Solv har utviklet sammen med oss, har gjort prosessen mye enklere, forklarer Vattøy.

Bilde som viser et helikopter som står i en hangar

I pilotkofferten lå det en rekke permer som mange parter var involvert i for å holde innholdet oppdatert, både internt i selskapet og fra leverandører. Det var en stor prosess å holde informasjon oppdatert til enhver tid, og digitalisering ville åpenbart ha effekt.

Løsningen ble en todelt applikasjon, en for administrasjonen som endrer informasjonen pilotene trenger, en for pilotene. Appen, som synkes kontinuerlig, har nattmodus og er tilpasset briller med nattsyn. Løsningen har også vakt internasjonal anerkjennelse.

Det europeiske luftfartssikkerhetsbyrået bruker applikasjonen som eksempel på hvordan sikkerheten kan økes med bruk av digitale verktøy.

- EASA, Det europeiske luftfartssikkerhetsbyrået, bruker applikasjonen vår som eksempel på hvordan sikkerheten kan økes med bruk av digitale verktøy. Det er en stor anerkjennelse og viser at vi er på rett vei, sier Per-Ståle Vattøy.

Pssst: Hvorfor iPad på låret, tenker du kanskje? Svaret er at det er mye enklere - og billigere - enn å montere en ny skjerm i en allerede fullpakket cockpit. Det enkle er ofte det beste, altså.

Fakta

  • CHC Helikopter Service eies av det amerikanske selskapet CHC Helicopter med hovedkontor i Dallas.
  • Den norske delen av selskapet ble etablert i 1956 og har sin administrasjon på Stavanger lufthavn, Sola.
  • Selskapet het Helikopter Service fram til desember 2000, da det forandret navn til CHC Helikopter Service.
  • Den norske delen har i dag 28 helikopter, fem av dem står på installasjoner i Nordsjøen som redningshelikopter.