Henter avfallet ditt – helt gratis!

22.4.2021

Det Chris og Jan Olav gjør på disse bildene, er unikt i Norge. Innbyggerne på Nord-Jæren kan bestille henting av søppel hjemme hos seg selv. Helt gratis.

- Vi henter alt mulig. Fra eldgamle, sjeldne Whiskeyflasker, til vaskemaskiner, sofaer, senger, stoler, bord, trampoliner og høytrykksspylere. Alt du kan tenke deg, sier Chris Karlsen, som jobber i Renovasjonen IKS.

Denne morgenen er han og kollega Jan Olav Rasmussen på hjul i området Stokka, Eiganes, Bjergsted, Gamle Stavanger. I hver sin bil, Chris i den gule søppelbilen, Jan Olav i varebilen til ting som ikke skal rett i kverna.

Unik ordning

Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg, Time og Gjesdal har en helt unik ordning. Stavanger var først ute for fem år siden.

To menn som tar avfall inn i en stor lastebil

Vi ønsket bedre kapasitet, mer effektive tjenester – og ikke minst et digitalt verktøy der innbyggerne selv kan bestille hjelp når de trenger det.

Svein Egil Klungtveit forklarer:

- Det begynte med at vi fikk plassproblemer for hageavfall som folk kunne kaste gratis på stasjonene våre, for eksempel hos IVAR på Forus. Vi ønsket bedre kapasitet, mer effektive tjenester – og ikke minst et digitalt verktøy der innbyggerne selv kan bestille hjelp når de trenger det, sier rådgiveren i BMU-renovasjon, bymiljø og utvikling i Stavanger kommune.

To menn som står på lemmen til en stor lastebil

Vi snakker om en helt ny måte å jobbe med kommunale tjenester. Enkle, fulldigitale løsninger der du selv bestiller hjelpen du trenger. Vel å merke innenfor gitte rammer, dem kan du lese mer om på hentavfall.no.

- Det er jo mange som verken har bil eller tilhenger, for dem er jo dette tilbudet glimrende. Vi har jobbet mye med å forbedre hentavfall-tjenesten. Blant annet med å effektivisere rutene som sjåførene kjører så mye som mulig, fortsetter Klungtveit, som peker på mange fordeler med ordningen i et bærekraft-perspektiv:

To menn som tar gamle sykler inn i en stor lastebil

Gjenbruk er pop

- Vi får inn mye til Byttebua på Forus, ting som ellers hadde gått rett i containerne. Gjenbruk er populært – og viktig! Vi får også sortert ut mye til biogjenvinning. Jobben på gjenvinningsanlegget blir enklere og mer effektiv med hentavfall.

Solv har utviklet hentavfall.no i to omganger. Den siste versjonen ble lansert vinteren 2021. Løsningen har flere tjenester enn tidligere, flere kommuner er med og nettstedet er enklere å bruke.

Solv har vært en veldig god samarbeidspartner! Løsningen har utviklet seg steg for steg, den er enklere og bedre enn tidligere.

- Solv har vært en veldig god samarbeidspartner! Løsningen har utviklet seg steg for steg, den er enklere og bedre enn tidligere. Vi ønsker å utvikle tilbudet vårt ytterligere, det gjelder også nettløsningen der innbyggerne bestiller tjenestene, sier Svein Egil Klungtveit.

Flere kommuner ønsker løsningen

Flere andre kommuner ønsker nå å lage sin egen versjon av hentavfall.no. Blant dem er Trondheim, som har begynt prosessen.

To menn som bærer en madrass mot en avfallsbil

Tilbake til Tasta, der Chris og Jan Olav nettopp har hentet ei dobbeltseng. Nå stuer de inn tre rusta sykler fra et borettslag. Syklene plasseres i kassebilen, ved siden av senga, store plastkasser, en vaskemaskin, skinnstoler – og en rekke andre ting som folk har kastet.

- En del ting går til Byttebua, som den gangen vi fikk en nesten ny høystrykkspyler som en kar kastet fordi han hadde for små sikringer i huset. Det var ingenting galt med spyleren ... Men stort sett er det gamle, utrangerte, ødelagte ting vi henter. Og folkene vi hjelper, er fornøyde. Det er kjekt!

Sier Chris Karlsen, før han setter seg inn i søppelbilen og kjører til neste adresse. Fem minutter pr hus er målet. Effektivt, gutter!

Takk for at vi har fått lov til å være med i utviklingen av hentavfall.no, en strålende tjeneste! Vi gleder oss til fortsettelsen.